NYSTART: Hitta förebilder

Dags för nästa steg i vår kampanj för skarpare nyårslöften!

Ta dina mål.
Har du fler än tre? Tough luck. Knepet med effektiva mål är att kunna fokusera blint på genomförandet, att kunna hamra fram mot dem utan att tappa fokus. Då håller det inte att ha 36 olika mål. Du måste välja.

Det är det som är så svårt. Att välja bort. Vi är så bra på att lägga till, men glömmer då ofta bort att vi fortfarande bara är en människa med 24 timmar på ett dygn.

3 mål. En del klarar säkert att samtidigt fokusera på 5-6 mål, men jag gör det inte. 90% av mina kunder gör det inte.

Om du har 10 mål – ta bort sju och acceptera att du inte kan stå på nyårsafton och räkna upp mål tills gästerna gått hem.

Nu måste du hitta förebilder inom dig eller utanför dig.

En del kanske är frustrerade och vill börja göra implementeringsplaner och strategier för måluppfyllnad, någon av er kanske redan har ett komplicerat planeringsverktyg ni vill fylla med aktiviteter? Well – skit i det ett tag till. Att uppnå mål handlar aldrig om rätt verktyg. Det handlar BARA om din motivation. Om du inte brinner för ditt mål av ett eller annat skäl så spelar det ingen roll om du har köpt MS Project och skrivit in fyratusen delmoment i planeringsarbetet.

Att uppnå mål handlar till 80% om att arbeta med själva målet. 20% handlar om rätt genomförandestöd.

Förebilder: Ta ett av målen och fundera på vilken utmaning det innebär. Handlar det om att uppbåda mod inom dig (göra slut med killen/tjejen, säga upp sig, starta eget, söka ett jobb på högre nivå än du är bekväm med)? Handlar det om att lära dig något nytt (en kompetens, förmåga)? Handlar det om att bryta ett dödläge (börja träna, gå ner i vikt, äta nyttigare)?

Fundera på vad målet Egentligen har för utmaning. Tjäna mer pengar – vad handlar det om för utmaning? Om det är att du vill tjäna mer pengar genom att söka ett nytt jobb så handlar det kanske om en kombination av att våga gå på intervjuer, att kunna skriva ett snyggt CV osv.

Hitta en förebild som redan klarat av just den sortens utmaning. Allra bäst är om du hittar den i dig själv. Om utmaningen handlar om att ta modet till dig och säga åt en kollega att han skall lägga av med att vara översittare och hela tiden såga dina idéer – fundera på om du själv haft just det modet själva någon gång. Titta bakåt i tiden – du har kanske haft modet i ett helt annat sammanhang, kanske när du efter några år i ett förhållande till sist tog modet till dig och tog det där allvarliga snacket om att du faktiskt inte längre kunde acceptera att din kille/tjej alltid behandlade dig på ett sätt du inte gillar.

Hittar du inget exempel i ditt eget liv, så leta efter något exempel på när du klarat av en utmaning som är närbesläktat. Ofta hittar du något, för du har klarat av massor av saker. Bara för att läsa detta måste du ha klarat av utmaningar som att få tillgång till en dator (redan där har du en edge framför 4-5 miljarder andra) och lära dig surfa på Internet (där kan du utesluta en halv miljard till).

Hittar du ändå inte något exempel i dig själv så rota fram någon du känner eller känner till som faktiskt får det gjort. Hitta en förebild som klarat av den utmaning du vill klara av. Vill du ”Skriva en bok” men inte har en aning om hur du börjar eller vad som krävs – leta reda på någon som skrivit en bok. Om du inte känner någon så ring ett litet förlag och be att få intervjua en författare (eller e-posta mig – jag känner en!).

Sen kommer det spännande arbetet: Ta reda på vad som gjorde att du klarade av utmaningen förra gången. Ta reda på vilken smärta eller vilket obehag som till slut blev så outhärdligt att steget togs, och ta reda på vilken lockelse och vilket välbehag som till slut blev så lockande att steget togs. Ofta är det en kombination av de båda. Utforska EXAKT hur utmaningen klarades av förra gången. Om det var en vän eller kollega eller bekant som klarade av utmaningen så ställ frågor til honom/henne. Om det var någon du inte känner så skicka ett e-mail och ställ några frågor – du kan ge dig fasen på att 95% blir jättesmickrade av ett mail med fyra frågor om hur han/hon lyckades bli så framgångsrik att klara av en viss sorts utmaning!

Skriv ner det du hittar. Se till att du har ett papper för varje mål. Överst står ditt mål. Sen skriver du ner det du kom fram till med Förebilden. Skriv vem förebilden är och 2-3 rader eller sidor (hey – vi är olika ;) om hur utmaningen klarades av.

Nu är vi vid en brytpunkt, vänner. Jag VET av erfarenhet att ganska många i det här läget ger upp. Jag VET att många av er nu tänker att det låter bra, men att det nog tar ett tag att fixa och att du har ganska mycket nu. Kanske tänker du att du har dina tre mål nerskrivna och att det nog räcker med att du tänker lite hastigt på förebilder och sedan kollar vad nästa steg är.

Och det är ok. Jag vill inte tvinga någon till något. Jag kan leva med att många inte uppnår sina mål. När jag sitter och coachar människor en och en så är jag tydlig med detta. Mål kräver arbete. Vill du lyckas med dina mål så måste du slita lite med dem emellanåt. Framför allt i början. Sen blir det lättare när du hittat rutiner och metoder som funkar för dig.

Så nu står du vid ditt vägskäl. Du har dina tre mål. Du kan välja att hitta en förebild för varje måls utmaning, fråga ut dig själv eller den som är förebilden, och skriva ner det du kommer fram till.

Eller så kan du välja att ge upp.

Tro inte för en sekund att du inte har ett val. Det har du alltid.

Motivationsbloggen skrivs av Patrick Stahl, ledarskapskonsult på Knusper Education AB


2 responses to “NYSTART: Hitta förebilder

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

%d bloggers like this: