Svens princip för att få gjort saker

Svårt att komma igång när du skall städa?

Min halvfar Sven använder en princip jag själv anammat. Dessutom har jag upptäckt att den fungerar väldigt bra för att mäkta med vissa dagar på kontoret, när för många saker måste göras.

Men låt oss börja i hemmet. Städning. Huuuu…

Du vet hur besvärligt det är – överallt är det kaos, det ligger en strumpa här, en gammal tekopp där, fyra CDskivor har nästlat sig ut på balkongen… osv. Ibland känns röran så överväldigande att man inte vet var man skall börja, eller vilket projekt som är störst att ta itu med. Så är det i varje fall hemma hos oss. Du har kanske järnkoll själv – grattis i så fall!

Svens princip går ut på att ordna det som är fysiskt närmast dig hela tiden. Med andra ord, om du står intill tekoppen – börja med att ta ut den i köket och sätta in den i diskmaskinen. När du slänger den gamla tepåsen upptäcker du att soppåsen är full, byt då ut den (gå inte runt och leta efter fler saker att ställa i diskmaskinen – när du gjort en grej – se vad som behöver göras närmst din kropp). När du varit ute och slängt soporna på gården kommer du in i lägenheten och ser att alla skor är i fullständigt kaos – sortera dem innan du går tillbaks til köket för att sätta i en ny plastpåse i sophinken.

Det som är märkligt med detta är att det gör att det alltid är ganska lätt att börja röja. Du behöver aldrig en plan, utan kollar bara vad som finns allra närmast dig – sen fortsätter du precis så.

Jag kan aldrig leda det i bevis, men på något sätt blir det både enklare att städa undan i kaos, och det verkar dessutom som om det går snabbare att bli färdig.

På kontoret kan det ganska ofta vara nyttigt att sluta planera och börja agera.

Istället för att ägna två timmar åt att ta fram en action plan… kanske du bara skulle plöja igenom ett antal småsaker och slippa göra en ännu längre lista efter lunch…

Bloggad av Patrick Stahl för Expedition WOW i samarbete med Knusperfrisch.

About these ads

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

%d bloggers like this: